Leuven, een vitale stad

De projectoproep 'Leuven, Een vitale stad' van Tofsport en Stad Leuven wil de Leuvenaar aanzetten tot sporten. De oproep gaat uit naar initiatieven die sport in het licht zetten, door ze gemakkelijk bereikbaar en toegankelijk te maken voor elke Leuvenaar. Open Gym is één van de zeven Leuvense projecten die via deze weg een beurs heeft ontvangen om haar doel te kunnen verwezenlijken.

Leuven, een vitale stad

Stad Leuven en Tofsport gingen samen met de stem van de Leuvenaar op zoek naar zeven initiatieven die zij wilden ondersteunen in het uitwerken en uitbouwen van hun ideeën. Open Gym is één van de zeven Leuvense projecten die via deze weg een beurs ontvangt om haar doel te kunnen verwezenlijken. We grijpen deze kans dubbel en dik, met veel dankbaarheid!

In april 2017 dienden we onze projectoproep in. We stelden er in voor hoe we een DIY sportplek uit gerecycleerd materiaal onder de E314-brug zouden zien. De oproep vereiste een uitgebreide uitleg van ons concept: onze missie, drijfveren, plannen, financiële planning schreven we tot in de puntjes uit om door die eerste ronde te geraken. En zo geschiedde! We raakten door de eerste ronde, waarin de experten achter de schermen van Tofsport en Stad Leuven hun oordeel gaven.

In juli 2017 kregen we een week de tijd om een promofilmpje te maken van ons concept. De Leuvenaars waren enthousiast over ons filmpje en kregen zo veel stemmen binnen. In augustus kregen we op de uitreiking op de Oude Markt goed nieuws: we behoorden tot één van de zeven winnaars die een subsidie ontvangen voor het uitvoeren van hun project!

Sindsdien zetten we er alles op in om dit project te doen slagen. We willen en zullen onder het viaduct van de E314 een uitdagend en toegankelijk sportpark uitbouwen.

Wat gaan we precies doen in het kader van dit project?

In hoofdzaak gaan we onze bestaande gym uitbouwen met twee zeecontainers met daarrond klimmuur en barenconstructies. De containers zullen evenzo fungeren als materialenbibliotheek en als werkruimte. We zullen ook specifiek faciliteiten aanbieden voor andere sporten zoals Calisthenics, yoga, en wat nog belangrijk is volgens de sporters. Zoals nu kan iedereen de Open Gym dan gebruiken, waaronder ook andere sportorganisaties en verenigingen.

Naast de vaste constructies, willen we ook enkele verplaatsbare constructies bouwen voor in de Leuvense binnenstad en voor uitleen. Onlangs bouwden we onze eerste constructie die stond op Existenz-festival. Momenteel lopen ook aanvragen voor in de Bruul, Heuvelhofpark en op de campus van de Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.