Ontstaan Open Gym

Open Gym – sportconstructies uit gerecycleerd materiaal. Geschikt voor wie buiten wil krachttrainen, klimmen of eender welke andere sport wil uitoefenen. Iedereen kan op onze constructies trainen, op elk moment van de dag. Op Open Gym vervaagt ieders achtergrond, sociale status of origine. Elke Open Gym’er kan met zijn input mee werken aan een sportplek die rechtvaardig, klimaatbewust en samenhorig is!

Ontstaan Open Gym: de silo's

Het geeft ons erg veel zelfvoldoening om te trainen op onszelf.

In 2015 trainden Axel, Shimanto en Gil samen in een zaaltje boven de oude, indertijd welbefaamde dansclub Silo aan de vaartkom. We kwamen er samen om kracht te trainen. Met een basic uitrusting konden we er elk spiertje opwarmen, trainen en stretchen.

De mannen achter boksclub Partizan namen het initiatief om in de ruimte boven de Silo bokstrainingen te organiseren. Redelijk snel erna volgden vrijwillige yoga- en danslessen. Dat was ook het moment waarop wij er notie van kregen. We boorden twee gaten in het houten gewelfsel om een optrekbar door te steken, maakten een basic squatrack, hadden rekkers, springtouw en een nog wat ander basis materiaal om er ons ding te doen.

De ligging was ideaal. Tijdens heet zomerweer was de zaal koel. Het ghetto gehalte lag hoog en de sfeer was er bangelijk. Trainen in de silo’s gaf ons intrinsieke voldoening. We hadden na een tijdje ons vast schema, vaak in overlap met de bokslessen van Partizan. Sommige boksers warmden op met ons voor hun training.

We hebben intens gezwoegd en genoten in de silo’s. Begin september ’16 moesten we er helaas uit. De Silo werd afgebroken. We moesten ergens kunnen verdertrainen en dus was het tijd voor een nieuwe episode. Axel had al snel een idee.

Onder de brug

Zonder veel woorden ging Axel na het nieuws van de silo's aan de slag. Met enkele gerecycleerde balken en oude chauffageleidingen, wat gekochte torrexvijzen en draadstang stak hij met wat maten op drie dagen tijd een stevige constructie in elkaar. De ongebruikte vlakte onder de E314-brug was een ideale plek om het neer te poten: doorgaans droog, buiten, afgelegen en toch vlakbij.

Leuven, de vitaalste stad

Samen met de herfst deden we onze intrede op onze nieuwe spot. Een vriend van ons gaf ons de hint om eens aan te kloppen bij de Jeugddienst. Via de jeugddienst kregen we serieuze hulp van Jochen Smets, wie ons aanraadde om te dingen voor de beurs ‘Leuven, mijn vitale stad’. Ons concept paste zonder we het wisten in een wel mooi plaatje: de Leuvenaar aanzetten om te sporten. We deden het nodige (vele) paparassenwerk om onze aanvraag in te dienen. Veel werk, hulp, raad en feedback later, dienden we de beursaanvraag in. In het midden van de zomer kregen we goed nieuws: we waren één van de gelukkigen! Dat nieuws gaf de Open Gym crew een heuse boost om aan de slag te gaan.

De beursoproep gaf ons de ruimte om onze principes op tafel te smijten. We formaliseerden wat een Open Gym voor ons zou betekenen: een plek waar gelijkheid primeert, waar trainen uiterst belangrijk is voor onze sportdoeleinden en onze mentale fysiek, en waar iedereen mee aan kan werken.

Tot op vandaag hielpen al ontzettend veel Open Gym’ers mee. Bart hielp met de boekhouding, Moste met de site, Stro met het lassen, Jordi all around, de holsbeek-crew met het bouwen, Shimanto met het schrijven van enkele teksten, Simon met de geslaagde filmpjes, Witse and all the rest!

Zomerplannen

In de zomer plannen we een grote sportconstructie te bouwen, samen met enkele verplaatsbare constructies, hetgeen we hebben ingediend met de beursaanvraag. Hier kruipt ontzettend veel vruchtbaar werk in, waarvan we de lezer besparen. To be continued...

In maart stonden we op Existenz - het jaarlijkse event van de architectuurstudenten van de KU Leuven, waarin ze een leegstaand gebouw pimpen en volsteken met interessante workshops, optredens en tentoonstellingen. Axel tekende een eerste verplaatsbare constructie uit en zette hem er voor de deur op. We gaven er twee lessen en ook Partizan gaf er in het gebouw ook een training.